Dünya

Sosyal medyada ‘Hastalık X’ paniği: Gerçekler hiç de iddia edildiği gibi değil

Kovid’den 20 kat daha ölümcül bir virüsten kaynaklanıyor ve “ Hastalık XAdlı yeni salgını muhtemelen duymuşsunuzdur. Ve şimdi, sosyal medyada yayılan argümanların aksine bunun gerçek bir hastalık değil, sadece bir düşünce deneyinin parçası olduğunu öğrenmek sizi kesinlikle mutlu edecektir.

Hastalıkla ilgili ana akım haberlerin çoğu Ancak bu gerçek sosyal medyada göz ardı edildi ve geriye yalnızca X hastalığının gerçekten var olduğunu ima eden kaygı tacirliği yapan paylaşımlar kaldı. Halk sağlığı açıklamalarına pek uygun olmadığını söyleyebileceğimiz Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) X hastalığını COVİD, Ebola ve Zika gibi öncelikli hastalıklar listesine dahil etmesi bu konuda pek bir fayda sağlamadı.

Elbette bu varsayımsal hastalık tırnak içinde ve yıldız işaretiyle okuyucuları bunun varsayımsal ve bilinmeyen bir hastalık olduğunu belirten nota yönlendiriyor ancak bu önemli detay herkesin dikkatini çekmeyebilir.

Başka bir deyişle, DSÖ, sekiz öncelikli hastalıkla ilgili araştırmalara ve dünyanın şu anda bilinmeyen gelecekteki salgınlarla başa çıkmasına yardımcı olabilecek araştırmalara öncelik verdiklerini söylüyor. Uluslararası halk sağlığı topluluğu hastalık olarak adlandırıyor Ya daha kötü bir salgın varsa?” ifadesinin kısaltması olarak kullanıyor. Bu nedenle dünya liderleri, Dünya Ekonomik Forumu sırasında X hastalığını tartışmak üzere Davos’ta bir araya geldiğinde, bilinen, kesin bir hastalıktan ziyade küresel bir salgına hazırlığı tartışıyorlardı.

“X Hastalığı” terimi 2018’de (COVID’den önce) ortaya çıktı ve hatta COVID’in ilk gerçek X hastalığı olarak görülmesi gerektiği tartışıldı. Dünya liderleri X hastalığına hazırlıklı olmaya daha fazla dikkat etselerdi belki de şu anda bu durumda olabilirdik. gerçek dünyada bir salgının patlak vermesine daha uygun şekilde yanıt verebilecek.

Buna “başka bir salgın” yerine “Hastalık X” gibi kulağa daha gerçekçi gelen bir ad vermek, tartışılacak bir senaryo oluşturmaya yardımcı olur. Ne yazık ki bu tartışmanın olasılığı internette yalan haberlerin yayıldığı gerçeğini de beraberinde getiriyor.

Elbette X hastalığı gerçek olmasa bile gelecekte yeni bir salgın riskinin her zaman bulunduğunu unutmamamız ve hazırlıklı olmamız gerekiyor.

guroymak-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu